قسمت اول: انتخاب فرایندهای تصفیه بر پایه کیفیت آب خام
قبل از طراحی تاسیسات آبگیری، انتقال و تصفیهی آب برای آشامیدن و مصارف دیگر، باید از کیفیت و کمیت آب منبع تامینکننده در طول عمر مفید یک طرح مطمین بود و این بخش از مطالعات است که در برنامههای توسعهی منابع آب در سطح کلان و منطقهای مورد توجه قرار میگیرد. بنابراین باید کیفیت آب مورد نیاز تمام مصارف را دانستو تغییرات احتمالی کیفیت آبهای موجود را نیز پیشبینی نمود زیرا هر گام در راه توسعه، روی کمیت و کیفیت منابع آب موثر است که در واقع جنبههای منفی و یا تخریبی آن بیشتر است. مهمترین هدف در تصفیهی آب برای مصرف آشامیدنی، از بین بردن عوامل زندهی بیماریزا در صورت وجود آن در آب خام است بهطوریکه مصرف آن برای انسان بیخطر گردد. بهعلاوه آب از نظر رنگ، بو و کدورت در حدی باشد که مورد قبول مصرفکننده قرارگیرد و در نهایت اینکه هزینههای انجام کار ئارای توجیه اقتصادی باشد و قیمت تمام شدهی آب از توجیه اقتصادی قوی برخوردار باشد. اغلب آبها دارای ناخالصیهایی هستند و هدف از تصفیهی آب، رساندن این ناخالصیها به حد مجاز تعیینشده یعنی استانداردهای آب آشامیدنی است. معمولا" آب طبیعی هم برای مصارف آشامیدنی و بهداشتی و هم برای مصارف صنعتی، نیازمند تصفیه است. تصفیهی آب برای مصارف آشامیدنی و بهداشتی، آسانتر و ارزانتر از تصفیهی آب برای مصارف صنعتی است.
نگرانیهای اساسی در مورد آب آشامیدنی عبارتند از:
- وجود باکتریهای بیماریزا(پاتوژنها) در آب
- کمبود یا زیاد بودن غلضت بعضی از یونها که در سلامتی انسان نقش دارند.
- ذرات معلق آب
- بو و مزهی آب